Comentariu adaugat de noname in data de 18-07-2008, ora 12:22:37
|
si care e ideea? |
|
|
este adevarat ca multe din bisericile de azi sufera un proces de politizare si se tinde spre traditii si idolatrie, punctul este sa invatam din trecut si sa nu iutam care ar trebui sa fie focalizarea principala: asemanarea cu Christos.
poate ar trebui tras un semnal de alarma asupra atitudinii crestinilor, si pate ar trebui un pic mai multa educatie in domeniu... sa nu iutam k tendinta umana de succes (social, financiar) ne conduce la cele mai dese compromisuri, si asta e exemplul pe care societatea ni-l ofera |
|
|
daca, in acest articol, sar folosi termeni pe intelesul tuturor, si comentariul meu ar fi fost cu totul altfel. |
|
Comentariu adaugat de elena in data de 19-07-2008, ora 09:38:41
|
Problema apare atunci cand dand Cezarului partea lui, intram in conflict cu biserica si invers. Ca oameni care ne declaram apartenenta la Dumnezeu ar trebui sa stim diferenta dintre Cezar si Biserica, dar, mai ales in ultima vreme nu prea o mai facem. De la revolutie incoace, de cand suntem "liberi" alegem tot mai mult lumea, cele ale lumii si nu ne dam seama nici o clipa ca intram in conflict cu Dumnezeu. Ne nastem singuri, murim singuri, iar pe cale este loc pentru o singura persoana, dar avem daruri de la Dumnezeu care ne sunt date spre folosul altora asa ca trebuie sa dialogam, cum zici, ca impreuna sa zidim Biserica. Ca sa ne fie compromisul mai usor, ne-am construit un dumnezeu dupa chipul si asemanarea noastra si .... gata compromisul. |
|
|
Citind articolul mi-ar fi placut sa gasesc si solutii concrete.
Stim foarte multe lucruri, vedem paiul din ochiul celuilalt,folosim cuvinte moderne care ;dau;bine dar nu stim sa iubim.
Nu ne mai salutam cu "PACE".(pentru ca nu o mai avem)e depasit.vrem tot ce e nou,modern in Biserica.
Cunoastem termeni in greaca in latina etc...dar nu mai cunoastem dulceata cuvantului "Dragoste de frati".
Suntem tot mai obositi si cuvintele "Veniti la Mine"nu ne mai mangaie.
Strigam tot mai des"nu mai pot"iar cuvintele "Pot totul in Hristos"sunt istorie.
Liderilor nu la mai straluceste fata cand vorbesc oamenilor despre Dumnezeu,pentru ca nu vorbesc intai cu Dumnezeu despre oameni.
Stiu mult din ce ar trebui facut,ce ar trebui sa schimbe altii la ei,dar ma opresc aici si va intreb pe fiecare;unde esti tu,unde este lumea,unde este Biserica?
|
|
|
multumesc mult pentru fiecare punct de vedere exprimat si... neexprimat.in alta ordine de idei,IDEEA "era" ca prin ce scriu sa "sensibilizez""sa atrag atentia" asupra potentialului pericol ca biserica sa nu faca distinctie intre ce apartine "Cezarului" si ce se cuvine lui Dumnezeu.Ma refer atat la biserica in ansamblu cat si la crestin ca si persoana distincta ,dar care este madular al intregului,al bisericii.Au fost perioade in istoria bisericii cand ea, biserica ,a cautat sa-l subordoneze pe "Cezar",si a facut-o cu succes;este experienta bisericii catolice.In paralel,rasaritul ortodox a dus o politica de coabitare cu "Cezarul",prin ceea ce se cunoaste ca fiind "simfonia bizantina",pretul platit a fiind enorm pentru biserica.Din pacate,sub diverse forme,pericolul persista,si am vrut sa constientizam acest lucru.
Ca si persoane care apartinem "Cetatii",avem responsabilitati fata de ea,"binele nostru depinde de binele ei",ca si cetateni ai Cerului,avem responsabilitatea de a cauta mai intai "IMPARATIA LUI DUMNEZEU".Noi ii apartinem lui Dumnezeu si responsabilitatea noastra este in primul rand fata de
cu nepretuita dragoste pentru fiecare din voi,ionel. |
|
|
"Pe de alta parte insa, indiferentismul, fuga maniheica in afara lumii si, implicit , neimplicarea in viata cetatii, este o forma de abdicare de la porunca iubirii.",de acord, cred ca aceasta ar trebui sa fie tinta tuturor bisericilor/credintelor.
Asteptam, de mult, sa apara un asemena punct de vedere, deoarece majoritatea celor care isi exprimau p.d.v.,privind rolul cretinilor pe acest pamant, reluau sabloane dogmatice,idilice, pe care le-am criticat, fara suces.
Mi-a placut si discursul tinut de papa la Sydnei, care a punctat principalele rele ale omenirii, care se accenteaza si la care liderii de toate felurile, laici sau religiosi, nu incearca sa gaseasca solutii!!!!!
Daca as face un rezumat al starii actuale a lumii pot afirma cu certitudine ca raul a invins binele; planeta pamant, acest minunat dar de la Dumnezeu,este dietrusa sistematic, zi de zi de oamenii avizi de castig, a caror relige este BANUL..si nu numai distrugerea pamantului ci si efectiv a milioane de oameni cum se intampla in Sudan, Tibet, Columbia, Vietnam,Iraq.. Si noi oamenii creatia lui Dumnezeu asistam pasivi asteptand ca Domnul sa-i pedepseasca.. De unde aceasta pasivitate cand opera Domului , data noua spre dezvoltare si pastrae pentru urmasii nostri, este distrusa in mod fatis ??, poate din conceptul ca "fiecare fapta, buna , sau rea, va fi rasplatita", posibil dar nu aici pe pamant, caci nu mai este, istoric vorbind,timp sa refacem ce s-a distrus; stratul de ozon, topirea calotei glaciare etc..
Cred ca Dumnezeu a creat totul, INSA NU CAUTA A FI RASPLATIT,l-a facut pe om insa nu doreste sa-l subjuge ci din contra ii arata calea de a fi fericit.
Eu nu-mi explic cum de raul a putut sa domine si continua distrugerea?
Rareori binele mai triumfa, ca o abatere de la regula !
Dumnezeu care le stie pe toate ,ii ocroteste si pe buni si pe rai, nu ii pedepseste pe cei nedretpti in numele dreptatii,nu-i vatama pe cei necredinciosi si nu este nemilos cu cei vicleni.
DE CE ?
Afirm acestea cunoscand ca unii dintre cei mai cruzi dictatori care au omarat milioane de oameni au trait fericiti, sanatosi si au murit de batranete si in onoruri.,.Attila, Hanibal,.Salazar, Pinochet, Stalin, Napoleon, s.a. acum Buch in Iraq sau Eisenhover in Vietnam...Sau presedintele Sudanului , acuzat de geocid, este aparat de clica conducatorilor...sau Mobutu un criminal dovedit,care a primit azil in Franta(parese?)traind bine mersin pe banii jefuiti de la poporul sau.
Unde este pedeapsa? Ce sa creada un drept credicios ?;- CA Aici pe pamant nu este dreptate si nu se aplica poruncile lui Dumnezeu.....?
Daca e asa, merita sa traiesti acum pe acest pamant cand pe fata esti tratat doar ca un posibil aducator de venit..?
Fenomenul EMO, cam asa ceva care se raspandeste in randurile tineretului- cel care indeamna la sinucidere, depresie si neconformism, nu alerteaza biserica, oamenii iluminati,?? Daca nu-i intereseaza atunci la ce bun mai sunt sfinti si iluminati, la ce bun sa mai mergem la biserica ??
Articolul d-vs. cred ca vrea sa atentioneze ca a sosit vremea ca dogma religioasa sa actioneze prin liderii ei la nivelul societatii, din care face parte si fata de care are o mare responsabilitate !! Eu asa vad lucrurile. si vad ca oarecum similar si "ionel" are aceesi perceptie; [Ca si persoane care apartinem "Cetatii",avem responsabilitati fata de ea,"binele nostru depinde de binele ei",ca si cetateni ai Cerului,avem responsabilitatea de a cauta mai intai "IMPARATIA LUI DUMNEZEU".]Intrebarea ar fi, cui LASAM IMPARATIA PAMANTA, daca fatis ne intereseaza numai IMPARATIA LUI DUMNEZEU ??Poate nu gandim ca PAMNTUL ESTE IMPARATIA LUI DUMNEZEU !!! si atunci totul se expica.
|
|
|
"....si va intreb pe fiecare;unde esti tu,unde este lumea,unde este Biserica?" , directa si incitanta intrebare d-le NETISTA_2006
Eu sunt in lumea asta pacataoasa si ma lupt sa traiesc( "bine" cum zice liderul)impreuna cu familia si chiar incerc sa fiu fericit; merg la Mare,mai rad din cand in cand, ma necajesc si ma bucur de evenimentele cotidiene si chiar dansez, am catel, pisica si o mica gradina, m-am lasat de politica, am un cerc de amici cu care facem sport si uneori ne petrecem timpul liber,incerc sa fiu la curent cu ce se mai intampla in cetate...etc.banal,banal, dar multumit.
LUMEA,.. este ce este si e condusa de interese economice, interese economice uriase care , cel putin mie asa imi pare, domina totul, inclusiv impunerea alegerii liderilor religiosi, care treptat se contamineaza si ei de putere, caci puterea corupe.
Cunoastem din istoria religiilor exemple..
Lumea ca parte a creatiei a ales o alta cale pe care merge dupa interese mercantile, dar cu Biblia in mana. ex America..Nu uitati cele doua razboiae mondiale produse de crestini intre crestini si care se omorarau reciproc fiecare cu papa lui sau cardinalii, preotii care ai indemnau la lupta in numele lui Dumnezeu sau Cristos. Asta da inselatorie.
De fapt nu s-a invatat nimic din istorie. acum in Irlanda se omoara crestinii intre ei, maine probabil,flandra cu olandezii etc..
este aici vorba de credinta adevarata? Categoric nu, ci de interese .
BISERICA, ea apara dogma si se lupta ideologic intre ei; catolicii cu ortodoxsii, baptistii, evanghelistii, penticostali etc.
Acum cativa ani eram la Chicago. Comunitatea romanilor de acolo avea 11 biserici.Guvernatorul dorea sa ajute comunitate romanilor de cca 30.000 oameni cu fonduri dar voia sa poarte dialog cu o singura organizatie,. Am incercat sa-i conving pe unii lideri religiosi sa acepte un compromis si sa se prezinte ca reprezentatnti ai romanilor.Nu s-a putut. Acuzatiile erau; tu esti comunist, tu securist, etc
Alta data la o intalnire cu un inalt prelat al bisericii ortodoxe mi-a explicat de ce unirea crestinilor nu este posibila si am inteles eu ca nici nu este dorita!! restul sunt vorbe de adorimit...
Deci biserica este angajata de unii din liderii ei in cursa pentru suprematie si independenta pentru liderii religiosi care nu dau socoteala nimanui... vezi cazurile de acoperire a preotilor care au incalcat codul penal de la noi si din alte tari..
Acestia sunt liderii religiosi pe care eu i-am cunoscut.
|
|
|
D le czota....imi plac ideile pe care le ati expus.
dar nu e suficint sa scriem despre ele,ca si crestini practicanti trebuie sa facem o diferenta acolo unde ne a pus Dumnezeu.
in cetatea in care traim trebuie sa avem curajul sa vorbim despre aceste lucruri.
ne ascundem in spatele versetelor biblice pe care stim sa le folosim in favoarea noastra sa scuzam orice,chiar si pacatul.
faptul ca ati renuntat la politica e alegerea dvoastra.eu nu renunut inca.
e adevarat ca traiesc inca in patratica mea,dar incerc sa ma fac auzita,
avem biserici in care stam confortabili,stim foarte multe lucruri dar daca nu le multiplicam,daca nu dam mai departe nu vad rostul.
nu avem lideri puternici,barbati si femei care sa stea in primele randuri,ne am creat o lume a noastra cu reguli de ale noastre si traim fericiti pana la adanci batranete.
nu stiu daca crestinismul inseamna asta.Cezarul este ceva monstruos,cu care nu tre sa avem de a face.sa i dam birul si atat.
sunt graniti trasate de noi din lasitate.spuneti mi cine hotaraste unde incepe granita cu lumea si unde se termina si cum stim asta.
un lucru ma mai sperie lipsa de cunoastere.respingem tot ce credem noi ca nu e bine.
in bisericile noastre nu se promoveaza studiu individual.
Parintii Bisericesti ne au lasat valori.faptul ca nu le a scris un penticostal sau baptist sau etc nu le studiem.
ca si romani nu avem un pedagog national.
in Biserica nu este suficient discernamant spiritual.
in familie nu mai exista valori morale.
si atunci intrebarea mea este sau nu legitima:unde esti tu..unde este lumea...unde este Biserica...
cu respect emanuela solcan |
|
Comentariu adaugat de vladimir.putin in data de 22-07-2008, ora 15:16:35
|
IMU�BIL, -�, imuabili, -e, adj. Care r�m�ne ve�nic acela�i, care nu se schimb�; permanent, constant, imutabil. [Pr.: -mu-a-] – Din fr. immuable
DESU�T, -�, desue�i, -te, adj. Ie�it din uz, din mod�, necorespunz�tor spiritului vremii; perimat. [Pr.: -su-et] – Din fr. d�suet, lat. desuetus
Cuv�ntul "maniheic" nu a fost g�sit. Nu exist� nici un cuv�nt similar
FA�STIC, -� adj. (Liv.) �n genul lui Faust, propriu lui Faust. [Pron. fa-us-. / < Faust – personaj din drama cu acela�i nume de Goethe(cine e faust pana la urma?)
CIUNT�, ciuntesc, vb. IV. Tranz. 1. A t�ia, a amputa o parte a corpului; a mutila. ♦ Fig. A t�ia unul sau mai multe pasaje dintr-o lucrare, dintr-un articol etc. (f�c�ndu-le de ne�n�eles).
Acum domnul noname poate intelege cu usurinta ideea |
|
Comentariu adaugat de noname in data de 22-07-2008, ora 15:28:37
|
sunt foarte recunoscator pentru pentru ca m-ati scos din ceata. |
|
|
pentru" maniheic " - de la MANI - liderul unei miscari eretice - duceau o viata severa,pretideau ca detin adevarata cunoastere a lui Dumnezeu si a tainelor universului.din perspectiva lor raul era perceput ca substanta,avandu-si sediul in materie iar nu in vointa libera a omului.se imparteau in doua categorii:electi(cei alesi) si auditores(cei ce duceau inca o viata lumeasca)In cautarea lui dupa Dumnezeu,Augustin a fost timp de 9(noua)ani maniheean infocat,dupa care deznadajduit,a inlocuit dualismul maniheenilor cu monismul neoplatonismului. |
|
|
noname,chiar mi ar placea sa stiu parerea ta sincera.in asta consta frumusetea acestui site.
oamenii vorbesc mai greu fata in fata,nu spun totdeauna ce gandesc,dar in scris e mult mai usor sa fi sincer.
faptul ca se foloseste un anumit limbaj nu ar trebui sa ne impiedice sa ne exprimam opinia.
suntem diferiti, din medii diferite,dar dragostea pentru Imparat si Imparatie ne a adunat aici.
exprimandu ne parerile (nu frustrarile)e cea mai buna metoda de a ne verifica si sti daca modul in care facem noi lucrurile este cel corect.
|
|
|
Citesc si gandul ma poarta spre "DECALOGUL TACERII"
1. Taci daca nu ai de spus ceva valoros!
2. Taci atunci cand ai vorbit destul!
3. Taci pana cand iti vine randul sa vorbesti!
4. Taci atunci cand esti provocat!
5. Taci cand esti nervos si iritat!
6. Taci cand intri in biserica pentru ca Dumnezeu sa-ti poata vorbi!
7. Taci cand pleci de la biserica pentru ca Duhul Sfant sa poata imprima in mintea ta lucrurile pe care le-ai auzit!
8. Taci cand esti ispiti sa barfesti!
9. Taci cand esti ispitit sa critici!
10. Taci cand ai timp sa gandesti inainte de a vorbi!
Domnul Daniel Br�nzai spunea: am convingerea ca populatia se imparte in trei:
- cei care nu inteleg ce se intampla (marea majoritate)
- cei care inteleg ce se intampla si incearca (sau au misiunea) sa le “explice celor din prima categorie...
- cei care fac ca anumite lucruri sa se intample...
si, as adauga eu, cei liberi:"Dac� r�m�neți �n Cuv�ntul Meu, atunci sunteți �ntr-adev�r ucenicii Mei și veți cunoaște adev�rul, iar adev�rul v� va elibera."Ioan 8:31-32
Domnule Ionel Pop, afirmati, printre altele: "In momentul in care Biserica este sufocata de context, ea devine o ideologie in slujba Cezarului ..." Despre ce "biserica" vorbiti? Biserica este Trupul lui Hristos si este formata din to�i aceia care au primit m�ntuirea prin credin�a �n Iisus Hristos si pentru care Domnul S-a rugat:" ca to�i s� fie una, cum Tu, Tat�, e�ti �n Mine, �i Eu �n Tine; ca, �i ei s� fie una �n noi, pentru ca lumea s� cread� c� Tu M-ai trimis.Ioan 17:21 " Ei nu sunt din lume, dup� cum nici Eu nu sunt din lume."Ioan 17:16
...mai spuneti: "Pe de alta parte insa, indiferentismul, fuga maniheica in afara lumii si, implicit , neimplicarea in viata cetatii, este o forma de abdicare de la porunca iubirii.Sfanta Scriptura spune: Religia curat� �i ne�ntinat�, �naintea lui Dumnezeu, Tat�l nostru, este s� cercet�m pe orfani �i pe v�duve �n necazurile lor, �i s� ne p�zim ne�ntina�i de lume.Iacov 1:27 ...sa nu fie aceasta "implicare in viata cetatii"?!? sa nu fie aceasta "iubire"?!?
"Sf�r�itul tuturor lucrurilor este aproape. Fi�i �n�elep�i dar, �i veghea�i �n vederea rug�ciunii.
pentru domnul czota, sunteti un cautator. Dumnezeu sa aiba mila de dumneavoastra si sa va raspunda cu dragoste! Nu ezitati sa-L intrebati si sa-I spuneti tot ce va framanta.Iisus este calea,adevarul si viata. |
|
|
felicitari pentru interventia dumneavoastra si permiteti-mi sa vin cu doua precizari:
prima legata de prima problema ridicata si anume,"Despre ce "biserica" vorbiti?"
legat de aceasta problema periteti-mi sa subliniez ca in Biblie notiunea de biserica acopera mai multe aspecte.biserica este asociata cu adunarea credinciosilor in diferite case(de ex.biserica din casa lui Stefana);ni se vorbeste despre biserici locale(Efes,Corint,Pergam,Laodicea etc)si de asemenea despre biserici regionale(bisericile din Asia,).desigur tot Scriptura ne vorbeste despre biserica ca fiind "Trupul lui Hristos"
in teologiile diverselor curente din crestinism ni se vorbeste despre biserica vizibila,biserica marturisitoare,biserica triumfatoare etc.
acum legat strict de problema ridicata de dvs.as vrea sa va amintesc ca in capitolele 2,3 din cartea Apocalipsei,prin intermediul lui Ioan,Dumnezeu are ceva foarte important de comunicat celor sapte biserici ale asiei.pentru fiecare din ele mesajul incepe de regula cu afirmatia "ingerului bisericii din...".cu exceptia unei singure biserici,cea din Filadelfia,mesajul Domnului contine cuvinte de mustrare,aratand pe langa ceea ce este bun in fiecare din ele si ceea ce nu e dupa voia Lui,si cerandu-le pocainta.mesajul meu s-a vrut un semnal de alarma pentru acest pericol care paste biserica si anume de a fi sufocata de context...
legat de a doua problema,permiteti-mi sa precizez ca nu o contrazice pe prima.
Domnul Isus,ne spunea ca "sa dam Cezarului ce ii apartine".desigur contextul este cel legat de taxa de la Templu,dar periteti-mi sa afirm ca include o arie mult mai vasta de probleme.atunci cand poporul ales ajunge in robia babiloneana pentru 70 de ani potrivit cuvantului lui Dumnezeu rostit prin profetul Ieremia,indemnul lui Dumnezeu pentru ei este sa munceasca,sa-si zideasca case,sa se implice in problemele cetatii unde isi vor avea domiciliul.de ce? pentru-ca de binele cetatii in care ei vor locui depinde si bunastarea sau binele lor.in Proverbe 11:11,ni se spune ca "cetatea se inalta prin binecuvantarea oamenilor neprihaniti..."sunt numeroase exemplele care ne arata ca implicarea in viata "cetatii" a oamenilor neprhaniti a adus mari binecuvantari.de ex:Daniel,Mardoheu,Neemia,Ezra,oamenii din casa cezarului despre care ne vb.Pavel,oamneni de stat care in calitate de copii ai lui Dumnezeu au luptat pentru abolirea sclaviei in imperiul colonial englez sau pentru drepturile oamenilor de culoare in america.
in incheiere as dori sa mai fac o precizare:ca si copii ai lui Dumnezeu noi in acelasi timp apartinem,fiintam in doua lumi.suntem cetateni romani,germani,americani etc.si fata de tara unde suntem asezati avem responsabilitati,dar de asemenea suntem cetateni ai Imparatiei lui Dumnezeu,si din aceasta perspectiva suntem "peregrini","straini" si "calatori".
constientizand aceasta realitate mereu si mereu in alegerile si deciziile noastre,vom tine cont in primul rand de indemnul Mantuitorului,"cautati mai intai Imparatia Cerului",iar loialitatea noastra fata de autoritatea "cetatii" va tine atat timp cat nu vine in conflict cu porunca lui Dumnezeu...
subiectele sunt mult prea vaste pentru a fi tratate in cateva randuri,insa sper ca am aruncat un crampei de lumina asupra problemelor ridicate de dvs.
cu multa dragoste,ionel.
|
|
|